Daca ai observat aparitia unor pete maronii pe piele, in special la nivelul tenului, te-ai putea confrunta cu ceea ce se numeste melasma. Cauzele afectiunii ar putea fi genetice, generate de expunerea la soare sau hormonale. De asemenea, este intalnita frecvent in randul femeilor gravide. O solutie non-invaziva si nedureroasa pentru a scapa de petele cauzate de melasma este apelarea la un peeling chimic. El se aplica in cabinetul medicului dermatolog, dar doar dupa stabilirea precisa a diagnosticului. Despre melasma si tratamentul ei vorbim, pe larg, in continuarea acestui articol.
Melasma este o afectiune cronica ce consta in aparitia petelor maronii pe piele, in special la nivelul fetei. Nu este insa exclus ca ele sa apara in oricare alte parti ale corpului. Pentru a fi sigur de diagnostic, cel mai important este efectuarea unui consult dermatologic. Si asta deoarece melasma poate sa constituie sau sa aiba multiple diagnostice, respectiv petele sa fie altceva. De exemplu, unii nevi – alunite – pot fi confundati cu melasma.
In primul rand, diagnosticul este unul clinic, astfel ca simpla prezentare la medicul dermatolog ar trebui sa fie de ajuns pentru stabilirea lui. In al doilea rand, pentru diagnosticarea cu certitudine a profunzimii dispunerii pigmentului la nivelul pielii se pot face teste suplimentare. Astfel, medicul dermatolog poate efectua un examen cu lampa Wood care ajuta la identificarea profunzimii de depunere a pigmentului.
Afla mai multe despre diagnosticul melasei si solutiile existente pentru a scapa de petele maronii, de la dr. Brigitta Mihai, medic specialist dermatovenerologie, in cadrul centrului medical Sofimar:
In functie de aceasta, poate fi vorba de o forma superficiala sau o forma mai profunda de melasma. In cele din urma, fiecare dintre cele doua forma are abordari diferite.
Cauzele aparitiei melasmei
In ceea ce priveste cauzele ce duc la aparitia melasmei, exista mai multi factori de risc implicati. Cei mai importanti sunt:
- factorul genetic;
- factorul hormonal: melasma apare frecvent la femeile insarcinate;
- expunere la ultraviolete;
- expunerea la diferite tipuri de medicamente de substanta, care sunt fotosensibilizante. In contact cu soarele, acestea determina modificari la nivelul pielii, care pot duce ulterior la aparitia melasmei.
Tratament pentru melasma
In concluzie, exceptand factorul genetic, fiecare dintre cei enumerati mai sus este modificabil. Astfel, daca observi ca petele maronii iti apar dupa ce ai stat la soare poti lua masuri de fotoprotectie. Ele constau in masuri fizice. Iti poti proteja fata purtand o sapca sau o palarie cu boruri largi. De asemenea, foarte importanta este utilizarea cremei cu factor de protectie de minimum 50. Ea trebuie aplicata cu 30 de minute inainte de expunerea la soare si reaplicata frecvent pe parcursul zilei.
Pe langa aceste masuri de protectie, pentru combaterea melasmei exista o serie de tratamente medicamentoase. Ele au rolul de a albi pielea. Contin diverse tipuri de acizi sau combinatii ale acestora, cu scopul de a reduce pigmentatia.
Peeling chimic, tratament pentru melasma
Pe langa protectia fizica si tratamentul medicamentos, poti apela, cu succes, la un peeling chimic. Acesta este o procedura noninvaziva si nedureroasa.
Un peeling chimic consta in indepartarea, in mod controlat, a unor straturi superficiale de la nivelul pielii. Se obtine astfel netezirea si uniformizarea ei.
De asemenea, peelingul chimic poate fi utilizat ca tratament in mai multe patologii frecvent intalnite in dermatologie, precum:
- acnee;
- rozacee;
- cicatrici.
Aplicarea unui peeling chimic
Pentru efectuarea unui peeling chimic se pot utiliza diverse substante. Cu ajutorul lor, dermatologul efectueaza indepartarea controlata a straturilor superficiale ale pielii.
Astfel, dupa diagnosticare, medicul va stabili impreuna cu tine protocolul de tratament. Ulterior, dermatologul iti va curata tenul si il va pregati pentru aplicarea unui peeling chimic. Iti va administra substanta potrivita. Ea trebuie lasata sa actioneze in functie de gradul de severitate al afectiunii, localizare si tipul ei.
Ulterior, se realizeaza indepartarea peeling-ului chimic, conform unui protocol bine pus la punct.
Efectul dorit, obtinut cu sase sedinte de peeling chimic
In ceea ce priveste durata tratamentului cu peeling chimic, se recomanda efectuarea unei sedinte, la 3-4 saptamani. Numarul de sedinte depinde de severitatea si tipul afectiunii pe care o are pacientul. Pentru obtinerea efectului dorit, sunt necesare aproximativ 6 sedinte.
In departamentul de dermatologie al centrului medical Sofimar se folosesc peeling-uri chimice moderne, si sigure. Perioada de recuperare dupa aplicarea unui astfel de peeling este una scurta. Procedura produce o descuamare blanda, insesizabila. Vei simti insa o usoara uscaciune la nivelul pielii si, poate, un usor eritem. Acestea vor fi insa de foarte scurta durata.
Dupa aplicarea unui peeling chimic, va trebui insa sa urmezi o rutina, acasa. La fel ca si protocolul de tratament, si aceasta este stabilita impreuna cu medicul dermatolog. Rolul ei este de a maximiza efectele unui peeling chimic. Prin respectarea rutinei, vor fi prevenite efectele nedorite. Printre acestea s-ar putea intalni arsurile provocate de expunerea la soare. Astfel, este obligatoriu sa folosesti o crema cu factor de protectie si de hidratare, pentru a obtine o emoliere ulterioara.
Peeling-ul chimic se poate aplica atat vara, cat si iarna
Peeling-urile disponibile la Sofimar sunt formule de ultima generatie. Ele permit incorporarea substantelor active in mici particule ce patrund profund la nivelul pielii si incep sa actioneze din interior catre suprafata. Datorita acestui efect, peeling-urile se pot aplica in siguranta, atat vara, cat si iarna. Dupa aplicarea tratamentului, nu exista contraindicatie de a nu iesi din casa.
Frecvent, la Sofimar sunt tratati pacienti care prezinta, simultan, mai multe afectiuni dermatologice. Astfel, ei pot avea in acelasi timp si acnee, si rozacee, si pete pigmentare. Ca tratament, ei beneficiaza, combinat, de mai multe tipuri de peeling-uri. Ele sunt concepute de catre un medic dermatolog. In cele din urma, se va obtine un efect maxim din aplicarea lor.
Daca si tu te confrunti cu o afectiune dermatologica pentru care ai nevoie de un diagnostic sau esti in cautarea unui tratament eficient pentru o problema deja cunoscuta, te poti adresa departamentului de dermatologie al Centrului Medical Sofimar. Un medic cu experienta iti va recomanda si aplica cel mai bun tratament, astfel incat sa scapi de o problema dureroasa sau inestetica a pielii. Programeaza-te chiar acum la 021 9684.