Vizita la gastroenterolog, intre controlul de rutina si screeningul pentru cancer

consult gastroenterolog gratuit

Alimentatia, fumatul, consumul de alcool sau chiar obezitatea si mostenirea genetica reprezinta factori ce pot cauza boli ale sistemului digestiv. Cea mai de temut dintre ele este cancerul. Simptomele lui incep sa se manifeste, de obicei, in stadii avansate. Pentru a fi diagnosticat cat mai timpuriu, si implicit, a creste sansele de vindecare, singura solutie este efectuarea unui control periodic, de rutina, la gastroenterologie. Exista insa si o serie de semne si simptome pentru care ar trebui sa mergi cat mai repede la medic. Poti apela la un medic gastroenterolog in Bucuresti sau la cel mai apropiat, din zona in care te afli. Important este sa nu amani momentul si sa afli cat mai repede care este cauza simptomelor tale. Iata cand este cazul sa te programezi la medicul gastroenterolog.

Semne si simptome care te trimit la medicul gastroenterolog

Daca te confrunti cu varsaturi frecvente, pe care nu le poti opri sau, si mai grav, daca acestea sunt insotite de sange, programeaza-te cat mai repede la gastroenterolog. Nu astepta sa treaca de la sine.

Fii atent si la scaunele tale. In cazul in care observi sange in componenta lor, respectiv daca sunt tapetate sau amestecate cu sange rosu ori sunt de culoare neagra, adreseaza-te medicului. Atentie! Scaunele de culoare neagra ar putea fi cauzate de o sangerarea la nivelul tubului digestiv superior.

De asemenea, programeaza-te la medic daca ai observat o pierdere in greutate, fara sa iti doresti acest lucru sau sa fi facut ceva in acest sens.

Tot la medicul gastroenterolog trebuie sa te programezi si in cazul in care ai fost diagnosticat cu o anemie feripriva, prin privare de fier.

Un alt semn pentru care trebuie sa te programezi cat mai repede la medicul gastroenterolog este si observarea, prin palpare, a unei formatiuni neobisnuite la nivelul abdomenului.

Alte patologii pentru care ajungi la medic gastroenterolog in Bucuresti

Pe langa semnele si simptomele evidente, sunt si alte patologii pentru care pacientii ajung la medicul gastroenterolog. De exemplu, atunci cand un medic de o alta specialitate sau medicul de familie pune diagnosticul unei patologii in sfera:

  • hepatica;
  • pancreatica.

Dincolo de existenta unor simptome sau a unui diagnostic, controlul de rutina la medicul gastroenterolog are un rol semnificativ in prevenirea aparitiei bolilor.

Controlul de rutina, crucial cand in familie exista istoric de cancer

Controlul de rutina devine crucial in cazul in care in familia ta exista membri care au sau au avut cancer. In acest caz, ar trebui sa acorzi o importanta semnificativa controlului de rutina.

medic gastroenterolog in bucuresti

Astfel, daca provii dintr-o familie in care una dintre rudele de gradul unu, de exemplu, are un cancer gastric, la o varsta mai tanara de 50 de ani, este foarte important ca tu sa te prezinti la medic pentru o prima evaluare endoscopica, cu cel putin 10 ani inainte de varsta de diagnostic a rudei tale.

Tot la fel stau lucrurile si in cazul unui cancer de colon. De exemplu, in cazul in care exista un cancer de colon la o ruda de gradul unu, care la momentul diagnosticului avea mai putin de 60 de ani, atunci e indicat sa mergi la control incepand de la 40 de ani sau, la fel, cu 10 ani mai devreme de varsta de diagnostic a rudei tale.

Sindroamele genetice si evaluarile gastroenterologice

Pe langa existenta in familie a cancerului, mai sunt si sindroame genetice pentru care se impune necesitatea evaluarii gastroenterologice. Astfel, daca in familia ta exista sindromulul polipozei adenomatoasa familiala, se recomanda sa apelezi la evaluare atat endoscopica, cat si colonoscopica, de la o varsta cat mai frageda. Sunt cazuri in care recomandarea se face incepand de la varsta de 10 ani.

Din cauza incidentei crecute a cancerului colorectal, atat in Romania, cat si in intreaga lume, ghidurile internationale recomanda efectuarea screeningului colonoscopic incepand cu varsta de 45 de ani. Si asta chiar daca nu exista nicio simptomatologie. Astfel, incepand cu de la 45 de ani este necesara evaluarea colonoscopica. Si asta mai ales in contextul in care cancerul colorectal este a patra forma de cancer in Romania, dupa:

  • cancerul de san;
  • de prostata;
  • de plaman.

Daca la prima colonoscopie, de la 45 de ani, nu au fost identificate modificari patologice, urmatoarele vor fi repetate la fiecare 10 ani. Screeningul pentru cancerul colorectal, cu ajutorul colonoscopiei, se face astfel din 10 in 10 ani, pana la varsta de 75 de ani.

consult gastroenterolog gratuit

Statisticile arata ca in principiu, barbatii sunt mai predispusi decat femeile la acest tip de cancer, dar screeningul este recomandat pentru ambele sexe.

Testele de hemoragii oculte

Pe langa colonoscopie, mai exista si o alta metoda de screening pentru cancerul colorectal. Astfel, screeningul se poate realiza si cu ajutorul testelor de hemoragii oculte.

Acestea se fac anual. In cazul in care ies pozitive, ceea ce indica prezenta sangelui la nivelul scaunului, atunci se recomanda efectuarea unei colonoscopii.

Colonoscopia virtuala

Tot ca metoda de screening, medicul poate recomanda si colonoscopia virtuala. Aceasta se face o data la 5 ani.

Metoda de investigatie consta intr-o evaluare a colonului, ghidata tomografic. In cazul in care aceasta arata ca exista probleme la nivelul intestinului, atunci, din nou, se apeleaza la colonoscopie.

Sigmoidoscopia flexibila si videocapsula

Tot o data la 5 ani, se poate efectua si sigmoidoscopia flexibila si videocapsula. Aceasta este o metoda minim invaziva de investigatie. Se realizeaza cu ajutorul unei capsule prevazuta cu o camera ce filmeaza tubul digestiv, incepand de la orificiul bucal, pana la anus.

Colonoscopie si evaluare endoscopica, cu sedare

Atat colonoscopia, cat si evaluarea endoscopica sunt proceduri invazive. De aceea, se apeleaza la sedare, care reprezinta “standardul de aur” in evaluarile endoscopice. In cazul in care vei urma o astfel de procedura, nu trebuie sa iti faci griji. Vei fi adormit inainte de inceperea investigatiei. Te vei trezi cand aceasta se va fi incheiat.

La Centrul Medical Sofimar, exista un medic anestezist dedicat compartimentului de endoscopie. Astfel, pacientii beneficiaza de sedare, fara a resimti disconfort. Poti consulta intreaga oferta de servicii disponibile aici.

Pregatirea pentru endoscopie

In ceea ce priveste pregatirea necesara inainte de a beneficia de endoscopie digestiva superioara, aceasta se face simplu. Este necesar doar un repaus digestiv, cu cel putin 6 ore inainte de interventie. Astfel, in acest interval va trebui sa nu mai consumi nici lichide, nici alimente solide.

gastroenterologie in bucuresti

Dupa endoscopie, este posibil sa te simti balonat si sa prezinti un meteorism accentuat.

Pregatirea pentru colonoscopie

Pe de alta parte, pregatirea pentru colonoscopie este un pic mai laborioasa. Ea include un regim alimentar tinut cu doua-trei zile inainte de procedura.

Foarte important este insa momentul zilei in care se face colonoscopia. Daca se efectueaza in cursul diminetii, pregatirea incepe de seara. Daca este efectuata dupa-amiaza, pregatirea are loc in dimineata procedurii.

Totodata, este nevoie si de administrarea unor solutii purgative. Ele sunt foarte importante pentru ca pregatesc colonul pentru explorare. Mucoasa trebuie sa fie foarte curata la finalul pregatirii pentru colonoscopie. Ea trebuie sa permita medicului gastroenterolog sa vada daca exista modificari la nivelul colonului si sa poata pune cu acuratete diagnosticul.

Stabilirea diagnosticului

In general, diagnosticul cert vine imediat dupa procedura. Sunt si situatii cand sunt necesare si alte investigatii, iar pacientul trebuie sa astepte un timp pentru a primi diagnosticul. Este vorba despre examenul histopatologic sau o evaluare imagistica a pacientului, in cazul in care sunt patologii mai grave implicate in diagnostic.

Daca esti in cautarea unui medic gastroenterolog in Bucuresti, poti apela la Centrul Medical Sofimar. Avem disponibil departamentul de gastroenterologie, dotat cu tehnica si aparatura de ultima generatie. Cu ajutorul ei, specialistii efectueaza cu precizie atat endoscopie, cat si colonoscopie cu sedare, realizand cu acuratete diagnosticarea. Programeaza-te chiar acum la 021 9684 pentru un control de rutina sau investigatiile necesare diagnosticarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × five =