Folosirea anumitor parfumuri, cosmetice, bijuterii, atingerea unor plante, animale sau chiar ingrediente alimentare pot face ca pielea ta sa reactioneze prin mancarime si roseata. Ele pot disparea de la sine sau pot lua forme mai grave, precum dermatite sau eczeme. Exista si situatii in care poti sa dezvolti o reactie alergica, dar fara sa ii cunosti cauza. Si asta mai ales in conditiile in care exista peste 15.000 de substante care pot provoca o reactie alergica a pielii. In astfel de cazuri, medicul poate recomanda efectuarea unui test patch pentru alergii. Iata cum functioneaza.
Daca pielea ta reactioneaza uneori prin mancarime si umflare, iar dermatologul suspecteaza ca ai o reactie alergica, medicul va incerca sa gaseasca factorul declansator. Uneori, un medic cu experienta isi poate da seama din prima despre ce este vorba si ce tratament trebuie urmat. Alteori, cauza este dificil de gasit si necesita mai mult timp. Atentie insa ca exista situatii in care este posibili sa te confrunti cu reactii alergice la mai multe substante, nu doar la una. In acest context, efectuarea unui test patch pentru alergii este cu atat mai utila.
Test patch pentru alergii, dupa analiza istoricului medical
Cu cat alergenii sau substantele iritante sunt identificate mai repede, cu atat poti lua masuri pentru a le evita si pentru a reduce riscul de aparitie a simptomelor. De aceea, este recomandat sa te prezinti cat mai repede la medic si sa nu astepti ca alergia sa treaca de la sine.
Medicul va analiza istoricul tau medical si iti va pune intrebari despre stilul tau de viata. De asemenea, te poate intreba daca in familia ta exista antecedente de dermatita sau eczema.
In cazul in care nu poate stabili cauza in urma discutiei, iar tu te confrunti in continuare cu eruptii cutanate si mancarimi, dermatologul iti va recomanda test patch pentru alergii.
Test patch pentru alergii sau testul cu plasture
Testul patch este un test medical numit si test cu plasture. Unii dermatologi au disponibil testul patch pentru alergii chiar in cabinetul lor si il pot face pe loc. Daca nu il au, te pot indruma catre un alt medic sau alt cabinet medical unde il poti efectua.
La Centru Medical Sofimar, medici alergologi si dermatologi iti stau la dispozitie pentru a identifica impreuna cauza alergiei tale. Programeaza-te chiar acum, la 021 9684, si scapa cat mai repede de reactiile neplacute.
Test patch pentru alergii, aplicat pe spate pentru 48 de ore
Concret, un test patch poate identifica substantele ce cauzeaza o reactie alergica pe piele. Plasturele este aplicat in mod normal pe spate si trebuie tinut acolo pentru o perioada de timp. Iata cum functioneaza. Dermatologul va plasa cantitati mici de alergeni pe piele si il va acoperi pe fiecare cu un plasture. Acestia pot provoca o reactie alergica. Scopul este de a vedea daca alergenii produc reactii pe piele.
Nu dezlipi plasturele in caz de mancarime
De obicei, plasturele va fi tinut timp de 48 de ore. Daca pielea ta reactioneaza in acest timp, se poate sa simti mancarime sau durere. In ciuda reactiei, este esential sa nu dezlipesti plasturii, astfel incat sa poti obtine rezultate precise. Daca indepartezi definitiv plasturele, il dezlipesti si apoi il lipesti la loc sau il uzi, este posibil sa obtii rezultate inexacte.
Dupa 48 de ore de la aplicare, te vei intoarce la cabinetul dermatologului. Medicul va indeparta plasturii. Daca pielea ta a reactionat la unul sau mai multi dintre alergeni, dermatologul iti poate spune ce a cauzat reactia. Vei putea stii astfel sa ii eviti pe viitor.
Test patch pentru alergii si importanta controlului medical
Testul patch pentru alergii nu se incheie aici. Dupa alte patru pana la sapte zile vei reveni la medic. Chiar daca initial nu ai dezvoltat nicio reactie alergica, aceasta noua vizita este esentiala. Si asta deoarece poate dura mai mult timp pana ce pielea ta sa dezvolte o reactie alergica.
Daca test patch pentru alergii indica prezenta a uneia sau a mai multor alergii, dermatologul va prescrie un plan de tratament.
In urma testului, poate fi necesar sa aplici diferite creme pentru a ajuta eruptia sa se vindece. Toate planurile de tratament includ insa recomandarea de a evita alergenii care iti fac pielea sa reactioneze.
Repetarea unui test patch pentru alergii
Deoarece pot exista atat de multe substante sau materiale care pot provoca dermatita de contact, este posibil ca primul test patch pentru alergii sa nu functioneze din prima. Concret, exista situatii in care nu resuseste sa gaseasca alergenul de la prima aplicare. Daca se intampla acest lucru, dermatologul poate recomanda testarea pentru alte substante.
Multe persoane dezvolta o alergie la o substanta cu care lucreaza des. Reactiile cutanate specifice substantelor folosite la locul de munca sunt atat de frecvente incat test patch pentru alergii poate fi variat. El poate contine alergeni din substante si materiale folosite in anumite industrii.
De exemplu, anumiti plasturi pot fi aplicati persoanelor care lucreaza ca florar sau tehnician dentar. Aceasta se numeste testare extinsa.
Datele arata ca un test patch pentru alergii poate identifica aproximativ 80% dintre ceea ce poate provoca reactii cutanate.
Posibile reactii adverse ale unui test patch pentru alergii
Uneori, plasturele poate irita pielea in zona in care este aplicat. Iritatia trece de la sine, in cateva zile.
De asemenea, persoanele care au nuante mai inchise ale pielii pot observa o decolorare sau o colorare mai intensa in locul unde este aplicat plasturele. Si aceasta va disparea de la sine. Daca suferi de psoriazis, plasturele poate declansa o intensificare a afectiunii acolo unde este aplicat.
Asadar, efectele secundare grave de la testarea cu plasture apar foarte rar. In astfel de situatii, oamenii au dezvoltat o infectie sau o reactie alergica care sa le puna viata in pericol. De obicei, astfel de reactii apar in decurs de 30 de minute de la aplicarea plasturilor.
Simptome ale unor reactii alergice grave
Semnele unei reactii alergice care pune viata in pericol sunt:
- umflaturi;
- greata;
- varsaturi;
- dificultati de respiratie.
In cazul in care te confrunti cu astfel de simptome dupa ce ti se aplica un test patch pentru alergii, atentioneaza imediat medicul. Pentru a obtine rezultate precise, trebuie sa urmezi recomandarile medicului. Daca zgarii plasturii sau faci dus, este posibil ca testul sa rateze ceva care ce iti face pielea sa reactioneze.
Pentru multi pacienti, rezultatele unui test patch pentru alergii le-au imbunatatit semnificativ viata. Odata ce afli cauza eruptiei cutanate, o poti evita, scapand astfel de neplaceri. Programeaza-te chiar acum la 021 9684, iar un dermatolog sau alergolog iti va aplica un test patch pentru alergii, in cele mai sigure conditii.
sursa: American Academy of Dermatology Association – aad.org