Dermatita atopica: ce trebuie sa faci acasa pentru a preveni aparitia puseelor

ingrijire dermatita atopica

Daca ai observat aparitia unor zone aspre si rosii pe piele, insotite de mancarime, te-ai putea confrunta cu dermatita atopica. Leziunile cauzate de aceasta afectiune sunt de tip eczema. Concret, pielea afectata devine rosie si inflamata, in prima faza, iar apoi uscata. De retinut ca boala este o afectiune cronica, cu caracter periodic si faze de remisie. Desi nu se vindeca, este important sa se administreze un tratament pentru dermatita, pentru a o tine sub control. Afla din continuarea acestui articol in ce consta tratamentul, dar si ce trebuie sa faci pentru a impiedica manifestarea dermatitei.

Nu orice eczema pe piele este dermatita atopica

In ciuda asemanarilor dermatitei atopice cu afectiunile tip eczema, trebuie precizat ca nu orice eczema aparuta la nivelul pielii este dermatita atopica. Tocmai de aceea, este necesara prezentarea la medic. Acest lucru este cu atat mai important fiind vorba despre o boala care nu se vindeca, obtinandu-se cel mult o remisiune clinica, cu o durata variabila de timp.

diagnosticare dermatita atopica
imagine cu caracter ilustrativ

De aceea, daca esti un pacient cu dermatita atopica, trebuie sa-ti gasesti un medic dermatolog cu experienta, empatic, pe care sa il vizitezi toata viata.

Diagnosticare

Diagnosticul dermatitei atopice se bazeaza atat pe examenul clinic, efectuat cu mare acuratete de catre medicul dermatolog, dar si pe baza istoricului pacientului, atat personal, cat si familial.

Astfel, in momentul in care ajungi la medicul dermatolog pentru consult si evaluare, este important sa stii ca specialistul iti va adresa o serie de intrebari pentru a obtine un istoric detaliat, in baza caruia sa poata puna sau nu diagnosticul de dermatita atopica.

Tratament pentru dermatita

In caz de dermatita atopica, tratamentul are doua componente principale, repsectiv tratamentul leziunilor active, cu medicamente care se pot aplica pe piele, si alte optiuni de tratament.

Medicamentele si tratamentele se prescriu in functie de:

  • caracteristicile clinice ale pacientului;
  • varsta pacientului;
  • zonele unde se afla leziunile.

Despre aceasta afectiune, vorbeste, pe larg, in videoul urmator, dr. Adelina Sendrea, medic specialist Dermatologie, cu experienta in Dermatopediatrie.

Pentru alte informatii legate de afectiuni dermatologice, dar si despre alte boli, ne poti urmari si pe canalul de Youtube al Sofimar Medical Center, pe care il poti accesa aici.

Tratament pentru dermatita: nu exista unul valabil pentru toti pacientii

De retinut este faptul ca nu exista un tratament universal, valabil pentru toti pacientii.

Mai mult de atat, tratamentul de intretinere este foarte important. Pe langa acesta, care se face in mare parte cu produse emoliente, special destinate pielii atopice, exista si o serie de masuri care trebuie luate zi de zi, pentru a preveni, cat de bine se poate, puseele de dermatita atopica.

Masurile de ingrijire in dermatita atopica sunt legate de actiuni simple, precum:

  • folosirea apei pentru dus sau baie la o temperatura optima;
  • apa trebuie sa fie calduta si nu fierbinte, cu o temperatura de maximum 37,5 grade Celsius;
  • de preferat sunt dusurile scurte, de maximum 5 minute.

Tratament pentru dermatita: nimic fara hidratare

De asemenea, hidratarea pielii trebuie facuta zilnic, cu un produs adecvat tegumentului atopic. Acesta trebuie aplicat imediat dupa efectuarea igienei locale.

tratament pentru dermatita atopica

Totodata, imbracamintea care vine in contact direct cu pielea este extrem de importanta. Este de preferat ca tegumentul pacientilor cu dermatita atopica sa vina in contact direct cu materiale din fibre naturale, precum bumbacul, matasea sau bambusul. Sunt de evitat materialele sintetice si lana.

In acelasi timp, si temperatura ambientala este un factor extrem de important. Ideal ar fi sa mentii in interior o temperatura maxima de 23 de grade Celsius. Si asta pentru a nu agrava uscaciunea pielii si mancarimea la nivelul acesteia.

Daca si tu te confrunti cu simptomele enumerate mai sus sau cauti un tratament eficient pentru dermatita, te poti adresa specialistilor Sofimar Medical Center, sunand la 021 9684. De asemenea, poti beneficia decontat si de consultatii la alte specialitati medicale, in baza biletului de trimitere. Programeaza-te chiar acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve + ten =